VESZÉLYES ÜZEM JÁSZBERÉNYBEN. KELL FÉLNÜNK VAGY SEM?

A jászberényi képviselő-testület idei első ülésén szembesültem azzal, hogy január közepén, a Jász- Plasztik Kft. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglakozó üzemének engedélyezésével kapcsolatban közmeghallgatásra került sor.

A szóban forgó üzem megnyitásának híre már 2013-ban eljutott hozzám, 2014-ben pedig már a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is foglakozott a témával. Az akkumulátor gyártás, megsemmisítés és újrahasznosítás egy veszélyes üzem. Így nem véletlen, hogy az országban eddig sehol nem építettek hasonló gyárat. Kísérletek ugyan voltak rá, de a környező települések lakói és a környezetvédelmi aktivisták ezeket sorra megakadályozták.

Ezt figyelembe véve, már a kezdetek kezdetén kértem a város vezetését (Dr. Szabó Tamás polgármestert), hogy időben és megfelelő módon tájékoztassák a lakosságot. Akkor a város első embere nem tartotta ezt fontosnak, így a tájékoztatás elmaradt.

Néhány hónap elteltével, a cég tulajdonosával is beszéltem és - egyebek mellett - őt is arra kértem, hogy informálja Jászberény lakosait. A polgármester úrral szemben itt az ígéret már megvolt, ám a tájékoztatás mégsem valósult meg.

A januári közmeghallgatás kapcsán feltett kérdésemre pedig, hogy miért nem értesítették arról Jászberény lakosságát, a következő válasz érkezett: "…néhány napig fenn volt a város honlapján és a Városháza faliújságára is ki volt függesztve".

Természetesen sem az intézkedés halogatásával, sem a „válaszokkal” nem voltam megelégedve, így január végén levélben kértem tájékoztatást a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől. Néhány nap elteltével személyes megbeszélésre hívott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az egyeztetésre a mai napon került sor. Délelőtt fogadott Matuska Zoltán, tű. ezredes, aki kimerítően és korrekten tájékoztatott – többek közt - az engedélyezés jelenlegi állásáról, a szóban forgó közmeghallgatás körülményeiről, a szállítás módjáról és az üzem tevékenységéről.

Megbeszélésünk végén három ígéretet kaptam az ezredes úrtól. Először, hogy hamarosan írásban is választ kapok a kérdéseimre. Másodszor elintézi, hogy minden jászberényi polgár teljeskörű tájékoztatást kapjon a beruházásról (javaslatom szerint a Jászkürt Újságban). Harmadszor pedig, hogy hamarosan személyesen is megtekinthetem az üzemet, eloszlatva ezzel minden félreértést.(Amennyiben félreértés…)

Köszönöm igazgató úr tájékoztatását és korrekt hozzáállását. Kellemes meglepetés volt, az általam eddig megszokott fideszes arrogancia, gőg és pökhendiség után.

Budai Lóránt

Jászberény, 2016. február 5.